www.AnonimowiZarlocy.org
obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek obrazek

Medytacja na dzień 06-09-2010

Kiedy jedne drzwi do szczęścia zamykają się, otwierają się drugie. Często jednak tak długo patrzymy na zamknięte drzwi, że nie dostrzegamy tych, które zostały nam otwarte.

Helen Keller

To koniec. A miałam taką nadzieję. Co się stało?

Stało się to, że Bóg ma dla mnie inne plany. Jeśli trzymam się tego, co się nie udało i nie może się udać, nie zobaczę niczego innego. Jeśli będę jęczała nad tym, co mi się wydawało, że chciałam, stracę to, co dzieje się pod moim nosem. Moja Siła Wyższa wie, czego mi trzeba. Jeśli przypomnę sobie drzwi, które się kiedyś przede mną zamknęły, okaże się, że za każdym razem moje życie zmieniło się na lepsze, choć wtedy byłam odmiennego zdania. I tym razem nie będzie inaczej.

Bóg jest reżyserem tego przedstawienia, nie ja. Kiedy zacznie się następny akt, chcę być gotowa.

Na dzisiaj:  Jestem gotowa zostawić minione szczęście i wiem, że w ten sposób otwieram się na nowe przeżycia. Może teraz tego nie widzę, ale wierzę, że tak się stanie.

Forum rozpowszechniające idee AŻ Strona Główna Forum rozpowszechniające idee AŻ

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
ZASADY OBOWIĄZUJĄCE NA FORUM ANONIMOWYCH ŻARŁOKÓW
Autor Wiadomość
Mod
[konto wygaszone]

Wysłany: 2006-01-16, 22:54   ZASADY OBOWIĄZUJĄCE NA FORUM ANONIMOWYCH ŻARŁOKÓW

O forum AŻ

Forum jest utrzymywane przez wspólnotę Anonimowych Żarłoków. Uczestniczenie w forum nie jest równoznaczne z przystąpieniem do AŻ, nie może też zastąpić udziału w mityngach AŻ. Celem forum jest dzielenie się przeżyciami, doświadczeniem, siłą i nadzieją w zdrowieniu z kompulsywnego jedzenia.

Zanim zadasz pytanie zapoznaj się ze stroną: www.anonimowizarlocy.org. Zalecane jest również przeczytanie części http://www.anonimowizarlocy.org/forum/faq.php FAQ (najczęściej zadawane pytania) niniejszego forum - szczególnie jeżeli jesteś początkującym użytkownikiem internetu.

Zanim utworzysz nowy wątek z prośbą o pomoc, spróbuj poszukać podobnych problemów i gotowych rozwiązań w poprzednich postach czy pytaniach. W razie potrzeby użyj funkcji szukaj.

Forum jest podzielone na część zamkniętą i otwartą, do części otwartej mają dostęp wszyscy użytkownicy, do części zamkniętej wyłącznie użytkownicy zarejestrowani. Niniejsze zasady obowiązują w obydwu częściach, jednak w części otwartej będą, ze względu na jej "lżejszy charakter" nieco łagodniej egzekwowane. Po zarejestrowaniu, krótkie przedstawienie się w odpowiedniej części forum jest bardzo mile widziane.

Przestrzegamy następujących zasad:

1. Wypowiadamy się tylko we własnym imieniu. Każdy post na tym forum wyraża poglądy i opinie wyłącznie jego autora. Nie używamy uogólnień (np. typu: "my żarłocy", "my w AŻ", "wszyscy tak mają"). Piszemy o własnych doświadczeniach, uczuciach, przekonaniach. Nie teoretyzujemy.

2. Nie oceniamy, nie krytykujemy, nie osądzamy. Prosimy o szacunek dla siebie nawzajem - szczególnie wtedy, gdy nie zgadzamy się z czyjąś wypowiedzią.

3. Wypowiadamy się kulturalnie, unikamy wulgaryzmów i obraźliwych epitetów. Nie używamy słów, które mogłyby poniżać innych lub onieśmielać. Każdy ma prawo czuć się na forum AŻ bezpiecznie.

4. Nie zamieszczamy:
- opisów diet, dietetycznych przepisów, nazw leków "odchudzających",
- ankiet i propozycji badań dotyczących zaburzeń jedzenia,
- ostrzeżeń przed wirusami itp,
- łańcuszkowych wiadomości (apeli, próśb o pomoc, dowcipów itp.),
- linków do stron w internecie (chyba że za uprzednią zgodą moderatora).

5. W wypowiedziach na forum nie używamy szczegółowych nazw produktów, poza tematem "Wasze zapalniki". Piszemy ogólnie: słodycze, owoce, pieczywo. Nazwy produktów użyte w innych tematach będą usuwane przez moderatorów.

6. Tworząc nowy wątek pamiętamy o nadaniu mu odpowiedniego tytułu, który by skrótowo charakteryzował dane zagadnienie. Temat o treści "Pomocy!" lub "Problem" nic w zasadzie nie mówi.

Zasady moderowania forum

Forum jest moderowane przez zespół moderatorów. W przypadku naruszenia niniejszych zasad moderatorzy mogą edytować lub usunąć posty użytkowników. Za naruszenie niniejszych zasad, a także zasad ogólnie obowiązującej netykiety użytkownicy mogą otrzymać od moderatorów ostrzeżenia, posty od osób, które otrzymają pewną liczbę ostrzeżeń będą moderowane (czytane przez moderatorów przed pojawieniem się ich na forum).

Użytkownicy, którzy pomimo ostrzeżeń nie będą przestrzegać zasad zostaną zablokowani. Za rażące naruszenie niniejszych zasad użytkownicy mogą zostać zablokowani bądź usunięci bez ostrzeżenia. Moderatorzy tego forum mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego wątku, zablokowania bądź usunięcia użytkownika w każdej chwili jeśli zajdzie taka potrzeba. Moderatorzy według własnego uznania i doświadczenia korzystają ze swoich uprawnień, by jak najlepiej zadbać o bezpieczeństwo naszych uczestników.

Moderatorzy dokładają starań aby usunąć wszelkie niezgodne z zasadami lub nieodpowiednie treści, nie mogą być jednak odpowiedzialni za treść postów, których nie są autorami.
Zasadą wynikającą z tego faktu jest dokonywanie przez moderatorów jedynie takich zmian w poście, które łamią regulamin oraz nieusuwanie na bieżaco ,lub tym bardziej wstecznie , postów lub ich części na prośbę użytkownika.

Anonimowość

Na forum jesteś tak anonimowy(a) jak tego chcesz. Twój adres e-mail dostępny jest tylko dla administratora i moderatorów. Od innych użytkowników możesz otrzymywać prywatne wiadomości (PW) tylko za pośrednictwem forum. W wysyłanych PW obowiązują takie zasady jak na forum za ich naruszenie możesz również otrzymać ostrzeżenie. Jeżeli otrzymasz PW, która twoim zdaniem narusza zasady, lub w inny sposób narusza twoje poczucie bezpieczeństwa powiadom o tym niezwłocznie moderatora. Nie używaj swojego nazwiska, imię w zupełności wystarczy, możesz też używać dowolnego nicka. Pamiętaj aby Twój nick nie był sprzeczny z zasadami forum (inaczej Twoje konto zostanie usunięte).

Sprawy techniczne

Aby skutecznie chronić użytkowników forum rejestrowane są adresy IP autorów. Zgadzasz się, że wszystkie informacje, które wpiszesz będą przechowywane w bazie danych. Informacje te nie będą podawane bez twojej zgody żadnym osobom ani podmiotom trzecim, jednakże administrator i moderatorzy nie będą obarczeni odpowiedzialnością za włamania hackerskie prowadzące do pozyskania tych danych.

Forum wykorzystuje cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze. Te cookies nie zawierają żadnych informacji, które podałe(a)ś i służą jedynie ułatwieniu korzystania z forum. Adres e-mail jest wykorzystywany jedynie dla potwierdzenia podanych informacji oraz hasła (i dla przesłania nowego hasła, gdybyś zapomniał stare).

Jeżeli użytkownik chce zlikwidować swój profil (konto) na Forum, to może w tym celu zwrócić się do Administratora. Likwidacja profilu spowoduje usunięcie danych użytkownika (oprócz nicka), wszystkie napisane przez niego posty pozostaną jednak na Forum z adnotacja pod nickiem: „konto wygaszone”. UWAGA: nie ma możliwości przywrócenia raz usuniętego konta. Użytkownik, który zechce wrócić na forum, może to uczynić jedynie poprzez rejestrację pod nowym nickiem.

Pytania i komentarze odnośnie zasad proszę kierować na: forum@anonimowizarlocy.org

Korzystając z forum potwierdzasz że przeczytałe(a)ś i zgadzasz się na wszystkie powyższe zasady i warunki.
Ostatnio zmieniony przez Asia-Adminka 2010-07-16, 22:36, w całości zmieniany 5 razy  

Mod
[konto wygaszone]

Wysłany: 2007-11-20, 20:36   

REGULAMIN- SAMOUCZEK DLA NOWICJUSZA

Proszę Cię, szczególnie jako nowicjusza, o większą dbałość o przestrzeganie zasad - one służą naszemu poczuciu bezpieczeństwa i samodzielnemu, indywidualnemu i wolnemu od presji rozwojowi. Proszę Cię o przeczytanie regulaminu i stosowanie się do niego. Zasady służą bezpiecznemu zdrowieniu nas wszystkich.
Jeśli będzie Ci trudno wyrazić się w dozwolonej tu formie, spróbuj poczytać posty "bywalców", czyli doświadczonych użytkowników forum.
Proszę o stosowanie regulaminu - możesz w pełni wyrażać siebie i swoje uczucia stosując jego zasady.
Proszę Cię o dostosowanie się do norm obowiązujących wszystkich na forum. W przeciwnym przypadku, po kilku kolejnych zgłoszeniach przez innych użytkowników Twoich postów do moderacji, będę zmuszona wystosować Ci ostrzeżenie, które może skutkować zablokowaniem Cię na forum.
Bardzo bym tego nie chciała, Twoja obecność na forum i posty są bezcenne.

Aby ułatwić Ci zrozumienie i praktyczne stosowanie zasad forum, podaję poniżej praktyczne przykłady i wskazówki.

OCENY

Jest różnica, jeśli napiszesz "uważam, że jesteście wspaniale", a "widzicie, jesteście wspaniałe".
To drugie to ocena podana jako prawda absolutna, uniwersalizm.
Takich wypowiedzi zabrania regulamin forum. Jest to forma manipulacji i oceniania, toksyczna dla indywidualnego rozwoju. Osoba oceniana podświadomie stara się zadowolić wtedy otoczenie.
Jesteśmy tu po to, aby zdrowieć z kompulsywnego jedzenia, czytając i pisząc posty zbierać dla siebie samodzielne doświadczenia, pisać szczerze, a nie pod innych aby być przez nich akceptowanym.
Nie oceniamy innych i ich historii, nie mówimy, czy ktoś ma rację czy nie.
Oceną może też być pozorne "ocenianie samego siebie"- np ...kiedyś też tak myślałam jak ty, teraz uważm, ze byłam wtedy zarozumiała.. z samego kontekstu wynika,że pośrednio jest to ocena przedmówcy, a więc forma na Forum zabroniona.

Być może absolutnie nie masz świadomie takich intencji, ale oceny powodują takie konsekwencje, dlatego na forum są zakazane. Prostym sposobem niestosowania ocen jest nieużywanie języka "ty", a używanie języka "ja" ( ja tak myślę, czuję, uważam, a nie - ty jesteś, masz, czujesz)

PISANIE W FORMIE "MY" I BEZOSOBOWEJ, TEORETYZOWANIE I UOGÓLNIANIE

Proszę, abyś pisał o sobie, we własnym imieniu, a więc nie: "nie ma przypadków niereformowalnych", ale: "uważam, że nie ma przypadków niereformowalnych ".
Zasadą forum jest niepisanie o teoriach, prawdach ogólnych, ale dzielenie się własnym doświadczeniem.
Nie piszemy ogólników typu "wszystkie jesteśmy biedne". Piszemy tylko o sobie, o własnych uczuciach i doświadczeniach choroby i zdrowienia, nie teoretyzujemy. Czyli "jestem biedna".
Pisanie "Wy" może nie łamać zasad forum forum można np. z wdzięcznością zwrócić się do wielu użytkowników forum "dziewczyny, dziękuję!" i jest to wyrażenie własnych uczuć.
Zakazane jest jedynie wypowiadanie się w formie "My", bo w ten sposób mówi się jakby w imieniu grupy (nie wiadomo jakiej, ani czy jesteśmy do tego uprawnieni). Zakazane jest pisanie o teoriach lub z pozycji autorytetu: "wiadomo przecież, że...", "nie wolno robić takich rzeczy", "zasady zabraniają takich działań". Mówimy tylko we własnym imieniu, nie teoretyzujemy itd.

Proszę bardzo o zwrócenie uwagi na wyłączenie ocen i uwag, które są odbierane jako złośliwość czy krytyka i powodują tłumaczenie się lub złość użytkowników. Tu każdy ma prawo do swojego zdania i formy wypowiedzi, o ile nie łamią one zasad na forum. Jeśli czujesz potrzebę zrobienia uwagi, zrób to na pw (prywatna wiadomość), nie na forum.

"W wysyłanych PW obowiązują takie zasady jak na forum za ich naruszenie możesz również otrzymać ostrzeżenie. Jeżeli otrzymasz PW, która twoim zdaniem narusza zasady, lub w inny sposób narusza twoje poczucie bezpieczeństwa powiadom o tym niezwłocznie moderatora." To cytat z regulaminu.

Jednak gdy dwie osoby łamią regulamin we wzajemnej prywatnej korespondencji i im to nie przeszkadza, to rzeczywiście moderatorowi nic do tego. Ale z drugiej strony, po zgłoszeniu - moderator ma obowiązek zareagować.

POCIESZANIE ŁAMIĄCE ZASADY FORUM

Zwrot "każdy ma swoje kłopoty, ale sobie poradzimy, prawda?" jest wbrew zasadom forum.
Piszemy o sobie i własnych opiniach, uczuciach, doświadczeniach. Naszym zadaniem jest pocieszanie w sposób nie inny, niż pisanie o sobie i w ten sposób dawanie nadziei.
"Niszczysz swój organizm, ale to już wiesz. Wierzę, że powoli wygrasz z tym..." to ocena, mówienie za kogoś, nie o sobie.
Absolutnie niedopuszczalne i nierealne są też obietnice dawane w imieniu innych np. "wszyscy Ci tu pomogą". Po pierwsze skąd to wiesz, a po drugie mów o sobie: "wszyscy tu mi pomogli".
Nie wspieramy w sposób "poradzisz sobie, będzie dobrze". Skąd wiesz? Pisz o sobie - jak się czujesz z tym, co ktoś napisał, jak Ty miałeś w podobnej sytuacji.

LINKI
Linki można umieszczać na forum dopiero po akceptacji moderatora.

ŁAMANIE ZASADY PRZEZNACZENIA FORUM

Nasze forum jest forum tematycznym i służy zdrowieniu z kompulsywnego jedzenia wg zasad pracy na programie 12 kroków wspólnoty Anonimowych Żarłoków. Jeśli w poście umieszczasz jakieś łańcuszki charytatywne (w najlepszych intencjach), reklamy diet czy innych sposobów leczenia otyłości (np. chirurgiczne), linki do stron dotyczących tych zagadnień, to łamiesz tę normę.

RADY I PORADY

Na forum nie radzimy, nie polecamy i nie doradzamy nikomu, co ma robić. Możemy jedynie dzielić się własnym doświadczeniem w podobnej sytuacji.. Dawanie rad, nawet w najlepszych intencjach, łamie zasady naszego forum. Dopuszczalne jest mówienie o sobie, swoich uczuciach i doświadczeniach.
Natarczywe zachęcanie to również forma rady, sugestii.
Forum np. nie sugeruje nikomu, ani tym bardziej nie narzuca, mityngów AŻ, jako jedynie słusznej drogi zdrowienia - jedynie osoby tak myślące dzielą się doświadczeniem, że im to pomaga. Im. Są osoby, dla których kontakt na forum jest ważny tak samo jak mityngi.
Każdy ma swoją drogę i do niej prawo, nie ma lepszych dróg i gorszych.
Nie radzenie daje nam na forum prawo własnego wyboru i indywidualnego zdrowienia, nikt z nas nie ma monopolu na jedynie słuszną drogę - to, co służy jednej osobie, nie musi być dobre dla innej i odwrotnie.
Każdy jest inny i ma prawo sam wybrać swoją drogę, więc zasadą jest nie dawanie rad "zostań tu, pisz, czytaj". Zamiast tego pisz o sobie "mnie pomogło pisanie, czytanie, bycie tu".

ANONIMOWOŚĆ

Regulamin zabrania podawania swoich nr telefonów, adresów mailowych czy nr gg na forum.
Można to robić w PW (prywatna wiadomość)- zasady na PW omówiłam wyżej.

[Napisała niunia wraz ze SKAŻ]
Ostatnio zmieniony przez niunia 2008-01-27, 17:10, w całości zmieniany 2 razy  

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi